Afl. 9 – Racedag 7

Geplaatst op: 1 oktober 2018

Koploperspositie ontnomen na vergissing als gevolg van voedselvergiftiging Swellendam
Na een spectaculaire inhaalslag donderdag op naaste concurrent Tokai, heeft het Nuon Solar Team een zware klap te verduren gekregen. Donderdagochtend voor de start legde een ziek teamlid per abuis zijn bagage in een strategiewagen van het Japanse team Tokai, die vrijwel identiek is aan die van het Delftse zonneraceteam. Nog voordat hij was ingestapt sprak iemand van Tokai hem aan en is het teamlid, na het maken van excuses, naar de eigen teamauto gelopen. Na dit voorval hebben de Japanners bij de raceorganisatie een klacht ingediend wegens ‘spionage’. Het Nuon Solar Team kreeg een harde straf en moest meer dan 100 afgelegde kilometers inleveren. De Japanners staan hierdoor op een vrijwel onaantastbare voorsprong op de Nederlanders. Bij de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika wint het team dat met zijn zonneauto de meeste kilometers maakt in de gestelde tijd. “We zijn hierdoor als team heel erg geraakt”, zegt teamleider Jelle van der Lugt (24). “Het wordt moeilijk, maar we gaan er deze laatste twee dagen vol goede moed tegenaan en roepen iedereen op om ons te steunen.”

Uitgeput door ziekte
Het teamlid maakte zijn vergissing als gevolg van duizeligheid en misselijkheid door een voedselvergiftiging. Hij is een van de vier zieken in het team, dat ondanks de ziekenboeg er alles aan doet zich volledig op zijn missie te richten. Vanochtend was de verslagenheid bij de Nederlanders groot, nu het erop lijkt dat een menselijke fout ze de titel kan gaan kosten. Daar komt bij dat de weersomstandigheden vandaag minder gunstig zijn: er schijnt veel minder zon dan tijdens de strategische inhaalrace van donderdag. De finish van de Sasol Solar Challenge is morgen in Stellenbosch.

Teamleider Jelle: “We gaan niet bij de pakken neerzitten. We hebben hier anderhalf jaar keihard voor gewerkt en gaan alles op alles zetten om morgen als winnaar over de finish te rijden.”

Zoals Jelle al laat weten, de strijd is nog niet gestreden en wij gaan door. Met deze instelling zijn we vanochtend dan ook van start gegaan en met resultaat! De letterlijke regen was gelukkig al snel weer voorbij en met inzet van het hele team hebben we 9 loops gereden! Ondanks de harde wind, regen en het drukke verkeer van vandaag hebben we 2 loops meer gereden dan Tokai en zijn we dus een stukje dichterbij de overwinning. Momenteel staan wij na onze straf op 3,515 km, met een achterstand van 30 km op Tokai. Na een straf van 110 kilometer zijn we dan ook goed op weg. Wij geloven erin dat juist wanneer alles tegenzit je kan laten zien wat je waard bent en zullen morgen dan ook alles op alles zetten om als winnaar over de streep te komen.

Foto’s gemaakt door:
Hans Peter van Velthoven & Jorrit Lousberg